De dagen worden stilaan terug langer en de eerste zonnestralen herinneren ons eraan dat de lente niet meer veraf is. Dit brengt natuurlijk ook de jaarlijkse lenteschoonmaak mee van uw tuin en tuinmeubelen. In het algemeen doe je met een zachte spons en een emmer warm water nooit slecht, al vragen sommige materialen toch een intensiever onderhoud.

Vlechtwerk

Vlechtwerken tuinmeubelen vragen weinig onderhoud. Af en toe met een doekje erover en eens in de zoveel tijd reinigen met een speciale cleaner volstaat. In het najaar kun je ze afdekken met een beschermhoes. Vogelpoep en rottende bladeren kunnen vuile vlekken achterlaten als ze niet op tijd worden verwijderd. Toch raden wij het gebruik van hoezen niet aan. Alle tuinmeubelen die we verdelen zijn weatherproof. Dit wil zeggen dat deze in weer en wind mogen blijven buiten staan. Ook zijn het merendeel van de kussenhoezen afwasbaar in de wasmachine. Het gebruik van een afdekhoes beperkt de verluchting en geeft schimmels vrij spel, met alle gevolgen vandien. We raden wel aan, als je de mogelijkheid hebt, om de kussens in de winter binnen te nemen. Als je beslist om ze toch af te dekken met een hoes, zorg er dan voor dat alles voldoende kan ademen.

Teak

Teak is een natuurlijk product wat meer onderhoud vraagt dan vb. aluminium. Het is aan te raden om het hout af en toe even af te nemen met een sopje om zo aanslag te voorkomen.. Naargelang de omgeving kan het hout best jaarlijks gereinigd worden met teak cleaner. Van nieuw af heeft teak een goudbruine kleur. Als je deze kleur wilt behouden kan je het hout periodiek behandelen met teak protector, deze voedt ook de teak zodat het in optimale conditie blijft. Wanneer je het hout niet behandeld, zal het uiteindelijk de bekende vergrijsde kleur krijgen. De teak protector is ook verkrijgbaar in een witte en grijze variant. 

Teak tafels kunnen ook nog behandeld worden met teak shield. Dit is een kleurloos impregneermiddel dat een film legt op het hout waardoor het vocht- en vlek afstotend wordt.

RVS

RVS is een materiaal dat quasi geen onderhoud vraagt. Dit mag gewoon onderhouden worden met water en een zachte spons. Van zodra er kleine vliegroestplekjes zichtbaar komen kunnen deze perfect behandeld worden met roestverwijderaar. Dit wordt aangebracht op  een schuursponsje en nagespoeld met water.

KUSSENS

Vaak wordt er aangeraden om de kussens van je tuinset binnen te bewaren. De kussens van 4 Seasons Outdoor kunnen in principe buiten blijven liggen tijdens de wintermaanden. Een beschermhoes kan uitkomst bieden tegen vlekken van vogelpoep en rottende bladeren, denk er wel aan om het geheel voldoende te laten ademen om schimmels geen kans te geven. Ook is de vulling van de kussens dan altijd droog als het weer tijd is om heerlijk in de tuin te genieten van je tuinmeubelen!